Baktips

Polymeerklei kan bewerkt worden zolang het nog niet is gebakken.

Polymeerklei zal, zeker als het dun is (plakjes voor bijvoorbeeld een hanger of oorbellen), altijd flexibel blijven. Anders zou het breken.

Hier zijn een aantal handige baktips:

Gebruik een oventhermometer

De meeste ovens hebben temperatuurschommelingen. Een oven thermometer helpt om de exacte temperatuur te controleren. Ovens hebben de neiging om te pieken: van laag gaan ze ineens naar héél hoog om vervolgens weer terug te keren naar 'normaal'. Soms doen ze dat een aantal keren achter elkaar.

Zet de oventhermometer in het midden van je oven (liefst eigenlijk 2 thermometers, één voorin en één achterin) en kijk wat jouw oven doet. Als jij instelt dat je oven op 125°C moet bakken, kan het best zo zijn dat de werkelijke temperatuur 90°C of 160°C is.

Onder de 110°C bak je echt te koud, houd voor de meeste kleisoorten 120-130°C aan.

Als je weet hoe jouw oven reageert en je hebt een aparte oven voor de klei, dan kun je de schakelaar vastzetten met plakband.

Let op: het kan best zo zijn dat jouw oven het eerste half uur piekt en daarna stabiel is. Dan zet je je werkstuk pas na dat halve uur in de oven.

Gebruik een geschikte bakplaat

Je kunt de bakplaat van je oven gebruiken. Maar je kunt ook een keramische tegel of een glasplaat gebruiken.

Een siliconenmatje op het rooster is niet voldoende. Door de warmte zakt het matje (en dus je werkstuk) en het resultaat is 'de golf van Biskaje'.

Maar die glasplaat/tegel/bakplaat laat glansplekken achter...

Dat klopt, en dat kun je voorkomen door onder je werkstuk een stuk gewoon papier of bakpapier te leggen. Papier verbrandt niet op deze temperatuur. Volgorde is dan tegel - papier - werkstuk.

Wil je toch per se rechtstreeks op de bakplaat bakken, dan kun je de glansplekken later met een beetje (!) aceton verwijderen.

Overigens werkt een matte keramische tegel ook en die laat geen glansplekken achter.

Wil je zeker weten dat je werkstuk plat blijft na het bakken? Leg er dan een papier op en vervolgens een omgekeerde tegel. Je 'sandwicht' dan je project.

Bescherm je werkstukken

Dek je werkstukken losjes af met aluminiumfolie. Zo voorkom je verkleuring. Omdat je het werkstuk niet compact inpakt blijft de temperatuur onder het aluminiumfolie goed. Dit is ook een goede methode wanneer jouw oven zichtbare verwarmingselementen heeft. Plaats je werkstuk nooit tegen deze verwarmingselementen aan.

Een andere methode is om je werkstukken in een ovenschaal met deksel te bakken. Omdat je nu wel volledig afsluit moet je de temperatuur wat lager zetten: in de ovenschaal wordt het heter dan de gekozen temperatuur. Dit scheelt gauw 10-15 graden.

Hoe lang moet je bakken?

Zeker niet te kort!! Op de meeste verpakkingen staat een te korte tijd aangegeven. Hier is uitgegaan van een dun plakje klei, zo ongeveer de dunste stand van je pastamachine.

Maar wat dan wel?

Je kunt klei rustig 1 uur laten bakken op de juiste temperatuur. Denk ook niet 'ik zet hem wat hoger en dan korter', klei verbrandt sneller dan je denkt.

Klei die te kort is gebakken blijft kwetsbaar. Prima als je het ergens neerzet en vervolgens nooit meer aanraakt. Maar geef een te kort gebakken werkstuk nooit weg (om nog maar niet over het verkopen te beginnen), je weet niet wat de ander ermee doet.

In eerste instantie ziet te kort gebakken klei er misschien goed uit, de kans op breuk en scheuren is op termijn erg groot.

Kun je klei vaker bakken?

Al wil je klei 50x bakken, het kan geen kwaad, zolang je maar de juiste temperatuur gebruikt.

Wil je in laagjes werken? Dan voorkomt vaker bakken dat de onderste lagen vervormen terwijl je aan de rest werkt.

Je ‘plakt’ verse polymeerklei aan gebakken klei door liquid (Fimo), bake&bond (Sculpey), Cernit glue of PolyPaste (Kato) tussen de lagen te doen. Deze ‘bindmiddelen’ zijn niet kleiafhankelijk. Je kunt dus Cernit glue ook op Premo! gebruiken of PolyPaste op Cernit klei.

Moet je dan steeds 1 uur bakken?

Dunne laagjes kun je korter bakken. Let er wel op dat je de eerste én de laatste bak altijd de volle baktijd aanhoudt.

Afkoelen in de oven

Laat je werkstukken in de oven afkoelen om te voorkomen dat ze barsten door een snelle temperatuurschok.

Hiermee is ook meteen ontkracht dat polymeerklei sterker wordt door het in ijswater of de diepvries te stoppen na het bakken.

Moet je een aparte oven kopen?

Nee. Polymeerklei is NIET giftig. Je kunt het in je gewone oven afbakken.

Maar die aanslag dan?

Heb je wel eens in je oven gekeken als je een kip gebraden hebt? 😉 Die aanslag is het gevolg van het verdampen van vloeistof (net als bij die kip), in dit geval de weekmakers die in de polymeerklei zitten. Deze zijn NIET giftig.

Maak een teststuk

Wil je weten hoe jouw oven reageert? Maak een teststuk. Schrijf op welke dikte je gebruikt hebt, welke temperatuur je hebt ingesteld en hoe lang je gebakken hebt.

Gebruik je een nieuw merk klei? Maak een teststuk.

Je kunt beter vaker een teststuk maken dan jouw mooiste creatie verknallen door verkeerd te bakken.