Basisbenodigdheden

Wat heb je écht, écht nodig?

Schrik niet: je hebt nauwelijks iets nodig om te beginnen. Eén van de meest getalenteerde artiesten gebruikt in totaal 5 dingen:

  • een werkblad (zij gebruikt een keramische tegel);
  • een aardappelschilmes (waar ze geen aardappels mee schilt);
  • een acryl roller;
  • aluminiumfolie;
  • de oven.

Dat gezegd hebbende, er is natuurlijk meer te vertellen over de basis. Er is echter een groot verschil of je polymeerklei gebruikt om sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken of dat je de klei hoofdzakelijk gebruikt om te boetseren.

Boetseren

Een werkplaat heb je altijd wel nodig, al was het maar om het vuil en stof tegen te houden.

Je kunt de klei met de hand kneden, daarvoor heb je geen pastamachine nodig. Je kunt de mooiste kleuren met de hand mengen (een beetje geduld helpt).

Eén van de leden van het Guild stuurde deze foto door van de gereedschappen die zij voornamelijk gebruikt. Van links naar rechts: een stompe 'naald' waarmee je naden perfect kunt afwerken; een 'schrapertje' waarmee je texturen kunt aanbrengen; verschillende gereedschappen die je ook bij de tandarts tegenkomt. Tip: vraag jouw tandarts om afgeschreven gereedschap. Leg uit waarvoor je het gebruikt en je maakt gratis kans op het mooiste gereedschap.

gereedschappen die je gebruikt bij het boetseren

Sieraden en gebruiksvoorwerpen

De lijst wordt nu iets langer.

Werkplaat
Allereerst een goede werkplaat. Deze mag van glas zijn, een keramische tegel voldoet ook. Tip: bij de bouwmarkt kun je vaak een modeltegel krijgen, soms tegen een hele kleine vergoeding.

Een houten plank of een snijmat die je gebruikt voor papier zijn niet geschikt voor polymeerklei.

voorbeelden van werkplaten. Een keramische tegel of glasplaat kan uitstekend. Een houten plank of snijmat voor papier beslist niet.

Hobbymes
Met een aardappelschilmesje snijd je hooguit je klei in plakjes, hij voldoet niet als je rechte stukken wilt snijden of juist gebogen lijnen. Je kunt beginnen met een eenvoudig hobbymes. Rechte lijnen snijd je eventueel langs een stalen liniaal.

Besluit je dat je het een leuke hobby vindt, dan kun je altijd nog de stijve, flexibele of gebogen messen aanschaffen.

eenvoudig hobbymes bovenop de kleimessen rigide, flexibel en gebogen

Liniaal
Let wel op dat je een stalen liniaal gebruikt. De meeste plastic linialen 'vreten' klei en daar word je niet vrolijk van.

Roller
Een eenvoudige acrylroller volstaat. Je vindt deze onder andere in bakwinkels. Let wel op dat je deze NOOIT met alcohol schoonmaakt.
Heb je geen acrylroller? Geen probleem, een glazen fles kan ook.

En weer geldt: wil je méér uitgeven? Een rvs roller blijft koeler en werkt prettig.

van links naar rechts een acryl roller, een inox roller en een simpele glazen fles.

Structuur
Je kunt bijna alles gebruiken om structuur aan te brengen op je klei. Kijk in die vergeten la, dat netje dat om de mandarijnen zit, behangpapier met een structuurtje (staaltje in de bouwmarkt!), een stukje oud kant, crêpepapier, een schuursponsje... teveel om op te noemen. Natuurlijk kun je dure stempels kopen, maar als je om je heen kijkt, zie je ineens overal een structuur in.

Met de klok mee: een netje van mandarijnen, een slordige keukenla, schuursponsje, behangpapier, kant, crêpepapier met daarop schroeven, de bovenkant van een schroef en een knoop

Oven
Zonder oven kun je polymeerklei niet bakken. Heb je een speciale oven nodig? Nee. Polymeerklei is niet giftig, je kunt het in je gewone huishoudoven bakken. Koop er wel een aparte oventhermometer bij. Niet zo eentje die je in het vlees steekt, die meet de temperatuur alleen via contact met de pin, en die steek je niet in de polymeerklei.

Een gasoven is niet stabiel genoeg. Een magnetron is echt verboden (je project ontploft!). Een toasteroven is zeer onstabiel qua temperatuur.

Je gewone huishoudoven waar je ook de taart in bakt? Ja. Maar net als dat je geen kip naast de taart bakt, zul je ook niet tegelijkertijd taart en polymeerklei bakken.

Meer over het bakken vind je bij de Baktips.

Een huishoudoven met externe oventhermometer.